
Glutation
Glutation określany jest jako najważniejszy przeciwutleniacz w ludzkim organizmie. Jest to tripeptyd, który składa się z reszt aminokwasów takich, jak kwas glutaminowy, glicyna oraz cysteina.
Glutation jest zaangażowany w wiele funkcji komórkowych, np. recykling witaminy C i E, detoksykację, transport aminokwasów oraz produkcję koenzymów. Dodatkowo zwiększa uwodnienie komórek, ułatwia syntezę białka, a także zwiększa zasoby glikogenu mięśniowego. Dzięki jego korzystnym działaniom zwiększa się aktywność hormonu wzrostu oraz obniża się stężenie kortyzolu we krwi. Ponadto wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Działanie
- naturalny przeciwutleniacz
- stymuluje prawidłowe działanie układu immunologicznego
- działa detoksykacyjnie
- opóźnia proces starzenia się
- uczestniczy w transporcie aminokwasów
- sprzyja utrzymaniu odpowiedniej siły mięśniowej, a także wysokiego poziomu sprawności
Dawkowanie
Do uzupełnienia dziennego zapotrzebowania na glutation wystarczy stosowanie dwóch porcji po 250 mg w ciągu doby.