Glukoza

Glukoza jest to cukier prosty, który uznawany jest za podstawowe źródło energii w naszym organizmie. Jest ona potrzebna po to, aby nasze narządy mogły poprawnie funkcjonować. Na poziom glukozy mają wpływ procesy takie, jak glikogeneza, glikogenoliza,  a także glikoliza i glukoneogeneza. Za regulowanie stężenia glukozy w organizmie odpowiada insulinahormon trzustkowy. Stężenie jej wzrasta po posiłku, na co nasza trzustka reaguje wytwarzaniem, a zarazem uwalnianiem insuliny. Insulina zajmuje się transportowaniem glukozy z krwiobiegu do tkanek, co powoduje spadek jej stężenia  W momencie gdy występuje zapotrzebowanie organizmu na cukier, stymulują jego wytwarzanie inne hormony takie, jak: kortyzol (hormon stresu), tyroksyna (hormon tarczycy), hormon wzrostu, glukagon oraz epinefryna

Niski poziom glukozy, czyli hipoglikemia, która ujawnia się poprzez bóle głowy, nerwowość, drgawki, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączką. Badanie poziomu glukozy we krwi głównie wykonuje się u osób, u których występuje podejrzenie cukrzycy.

Działanie

  • jest głównym źródłem energii organizmu
  • jest niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich organów wewnętrznych
  • bierze udział w tworzeniu białek i tłuszczów

Dawkowanie

Maksymalnie 6g glukozy / kg masy ciała / dzień