
Glukoza
Glukoza jest to cukier prosty, który uznawany jest za podstawowe źródło energii w naszym organizmie. Jest ona potrzebna po to, aby nasze narządy mogły poprawnie funkcjonować. Na poziom glukozy mają wpływ procesy takie, jak glikogeneza, glikogenoliza, a także glikoliza i glukoneogeneza. Za regulowanie stężenia glukozy w organizmie odpowiada insulina – hormon trzustkowy. Stężenie jej wzrasta po posiłku, na co nasza trzustka reaguje wytwarzaniem, a zarazem uwalnianiem insuliny. Insulina zajmuje się transportowaniem glukozy z krwiobiegu do tkanek, co powoduje spadek jej stężenia W momencie gdy występuje zapotrzebowanie organizmu na cukier, stymulują jego wytwarzanie inne hormony takie, jak: kortyzol (hormon stresu), tyroksyna (hormon tarczycy), hormon wzrostu, glukagon oraz epinefryna.
Niski poziom glukozy, czyli hipoglikemia, która ujawnia się poprzez bóle głowy, nerwowość, drgawki, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączką. Badanie poziomu glukozy we krwi głównie wykonuje się u osób, u których występuje podejrzenie cukrzycy.
Działanie

- jest głównym źródłem energii organizmu
- jest niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich organów wewnętrznych
- bierze udział w tworzeniu białek i tłuszczów
Dawkowanie
Maksymalnie 6g glukozy / kg masy ciała / dzień