Connect with us

Dopalacz odchudzania czyli prozdrowotny owies w akcji

Dopalacz odchudzania czyli prozdrowotny owies w akcji

Odchudzanie

Dopalacz odchudzania czyli prozdrowotny owies w akcji

Ze względu na swoje cenne właściwości w ostatnich czasach bardzo popularne stały się płatki owsiane. Coraz częściej goszczą na naszych stołach, szczególnie polecane na śniadanie dodają energię, wspomagają odchudzanie i wykazują działanie zdrowotne i upiększające. Płatki owsiane wybierane są głównie przez sportowców i osoby dbające o linie. Występują w formie zwykłej, górskiej i błyskawicznej, niezależnie od odmiany i sposobu przyrządzenia płatki owsiane to dobry wybór.

Funkcjonalny owies

Płatki owsiane zaliczane są do żywności funkcjonalnej, ponieważ owies jest produktem o działaniu prozdrowotnym. Zawiera on wiele niezbędnych składników bioaktywnych. Owies i jego przetwory zawierają β-glukany rozpuszczalne w wodzie, związki antyoksydacjne takie jak kwas fitynowy, kwasy polifenolowe, tokole, awenantramidyny, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe ( w tym kwas α-linolenowy) oraz fitosterole.

Prozdrowotne właściwości 

  • wykazują korzystne działanie na gospodarkę lipidową
  • wykazują korzystne działanie na gospodarkę węglowodanową
  • pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego
  • mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nieswoistych stanów zapalnych i nowotworów jelita grubego
  • są źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych
  • wykazują działanie pobudzające
  • wyraźnie poprawiają koncentrację oraz nastrój
  • wykazują działanie przeciwpróchnicze

Wpływ przetworów owsianych na gospodarkę lipidową 

W latach 90 XX wieku przeprowadzono badania dotyczące wpływu produktów owsianych u osób z hiperlipidemią oraz zdrowych. Wyniki badań wykazały zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi. Dieta bogata w produkty owsiane pomogła obniżyć stężenie cholesterolu. U osób z hipercholesterolemią nastąpiło wyraźnie większe obniżenie cholesterolu niż u osób bez zaburzeń gospodarki lipidowej. Spadek cholesterolu we krwi jest proporcjonalny do ilości spożytych produktów owsianych i pochodzących z nich β-glukanów.

Wpływ przetworów owsianych na gospodarkę węglowodanową 

Korzystny wpływ produktów owsianych dotyczy również gospodarki węglowodanowej. Przetwory owsiane pomagają w kontrolowaniu glikemii u osób z cukrzycą typu 2 oraz zaburzeniami tolerancji glukozy. Po spożyciu posiłków z owsianką następuje mniejsze i wolniejsze narastanie glikemii. Insulina wydziela się wolniej dlatego taki posiłek może mieć wpływ na zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po następnym posiłku. Dzięki zawartości beta- glukanów dieta bogata w owies zmniejsza glikemię i insulinemię. Indeks glikemiczny produktów owsianych jest niższy w porównaniu do innych produktów zbożowych, dlatego pomaga w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Owies wykazuje cenne właściwości zdrowotne nie dostarczając dużej ilości kalorii. Produkty owsiane pozwalają kontrolować apetyt, powodując wysokie uczucie sytości.

Ponadto produkty owsiane pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze. Obniżają ryzyko powstawania nowotworów jelita grubegostanów zapalnych. Dzięki zawartości wielu związków przeciwutleniających owies posiada właściwości antyoksydacyjne.

Przetwory owsiane

Do najczęściej spotykanych przetworów owsianych można zaliczyć płatki owsiane. Wytwarza się je poprzez oczyszczenie ziarna, poddaniu stabilizacji i suszeniu, a następnie łuszczeniu, krojeniu i płatkowaniu. Płatki owsiane w Polsce są produkowane w trzech rodzajach:

  • płatki owsiane zwykłe
  • płatki owsiane górskie
  • płatki owsiane błyskawiczne

Do przetworów owsianych można zaliczyć owsiankę, kasza owsiana, otręby owsiane a przetwory owsiane stanowią bazę lub dodatek do płatków śniadaniowych typu musli, granola, do pieczywa, ciasteczek i koncentratów spożywczych. Produkty owsiane są również wykorzystywane do produkcji napojów mlecznych czy mleka owsianego.

Idealnym rozwiązaniem na pełnowartościowe śniadanie jest owsianka, czyli płatki owsiane zalane zimnym lub gorącym mlekiem. Oprócz związków odżywczych zawartych w ziarnie owsa pozwala dostarczyć wielu prozdrowotnych składników pochodzących z mleka. Takie połączenie pozwala osiągnąć produkt pokrywający dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i składników odżywczych. Posiłek ten jest lekko strawny dlatego idealnie nadaje się dla osób starszych i dzieci. Jest także świetnym rozwiązaniem dla ludzi dbających o dietę, ze względu na stosunkowo niską kaloryczność. Owsianka ze względu na niski indeks glikemiczny, powoduje, że po posiłku dłużej czujemy się nasyceni.

Ostatnimi laty nastała moda na zdrowy styl życia, konsumenci pragną otrzymywać produkty, które nie tylko będą smaczne, łatwe w przyrządzeniu ale także będą dostarczać niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Idealnym produktem stał się owies, który stanowi bardzo ważny składnik diety. Jest łatwy i szybki w przyrządzeniu, a także dostarcza on nie tylko energii z węglowodanów ale również wielu witamin i składników mineralnych. W prawidłowo zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć produktów zbożowych takich jak owies.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

More in Odchudzanie

To Top