Connect with us

Jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka

Odchudzanie

Jaglana szarlotka

Szarlotka jest to pochodzący z Francji wypiek, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Najbardziej znana jest szarlotka z jabłkiem z dodatkiem przypraw korzennych. Ciasto to jest bardzo popularne i występuje w rożnych wersjach, również light. Dietetyczna szarlotka to idealne rozwiązanie dla każdego, kto dba o linię, a nie chce rezygnować z ulubionych potraw.

Szarlotka z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 300 g kaszy jaglanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek lub ulubionych bakalii

Przygotowanie:

Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Surową kasze jaglaną dokładnie opłukać pod wodą i wymieszać z jabłkiem. Nie należy odlewać soku z owoców. Następnie dodać cynamon, cukier waniliowy oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać i umieścić w formię, wyłożonej papierem do pieczenia. Należy piec przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest gotowe, trzeba poczekać do wystygnięcia.

Ciasto z kaszy jaglanej jest niezwykle zdrową i smaczną przekąską. Idealnie nadaje się na urozmaicenie diet odchudzających, a przy tym dostarczy wielu cennych składników zawartych w jabłkach oraz kaszy. Najważniejsze jest to jednak, że ciasto to smakuje wyśmienicie i jest łatwe do przyrządzenia.

 

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

More in Odchudzanie

To Top